Van Dokkum naar Wijns

Van Dokkum naar Wijns
Vrijdag 26 augustus wandelen we s’morgens door het centrum van Dokkum. Op het gemeentehuis/Kantongerecht staat een beeld van vrouwe Justitia zonder blinddoek. Dit is bijzonder omdat zij meestal geblinddoekt wordt weergegeven. Het beeld werd in 1835 gemaakt door Jacob Lous. Vrouwe Justitia is van oorsprong een Romeinse godin en staat voor de personificatie van het recht. Zij wordt meestal afgebeeld als een geblinddoekte figuur en is vaak te vinden op gerechtsgebouwen.
Het zwaard: staat voor het uitgesproken vonnis.
De blinddoek: staat voor rechtspraak zonder aanzien des persoons.
De weegschaal: stelt de afweging van de bewijzen en getuigenissen voor.
s’Middags bezoeken we de Bonifatiuskapel, die helaas gesloten is.
Zaterdag 27 augustus gaan we naar het Admiraliteitshuis, het museum laat 2000 jaar cultuur en geschiedenis van Noordoost Friesland zien. In een voormalig pakhuis van rond 1800 is een permanente tentoonstelling over Bonifatius (circa 672-754) te zien. Bonifatus is geboren in Engeland en was een van de belangrijkste kerkhervormers van zijn tijd. In het jaar 716 kwam hij voor de eerste keer naar Friesland en wilde de bewoners bekeren tot het christendom. Deze eerste zendingsreis was een mislukking. Bonifatius gaf de moed niet op om ook de Friezen tot het christendom te bekeren. In 754 kwam hij met zijn gevolg opnieuw naar Friesland. Hij belegde een grote bijeenkomst te Dokkum, maar inplaats van zijn bekeerlingen te ontmoeten, werd hij overvallen door een groep gewapende Friezen. Op 5 juni 754 werd hij gedood, “Bonifatius bij Dokkum vermoord”
Na ons bezoek aan het Admiraliteitshuis lopen we, door de regen, naar de Grote of Sint-Martinuskerk. Op het moment dat we binnen komen wordt het orgel bespeeld. Om 15.00 uur geeft schilder Jan Kooistra uitleg over zijn 7 schilderijen die gebaseerd zijn op het scheppingsverhaal, “Een cadeau voor God”.

Als laatste wandelen we naar de neogotische Sint-Bonifatiuskerk, gebouwd in 1871 naar een ontwerp van Pierre Cuypers. Als architect vooral bekend door zijn ontwerp van het Rijksmuseum en kasteel de Haar. Wat mij vooral opvalt zijn de prachtige gebrandschilderde ramen. Hierin herken je duidelijk de tijd waarin ze zijn gemaakt (1904). Tot besluit van deze laatste dag in Dokkum gaan we dineren in “Eethuis De Koffiebranderij”. Dit restaurant kan ik u aanbevelen. Wij hebben een hele leuke avond gehad en heel erg lekker gegeten.

 
Zondagmorgen 28 augustus vertrekken we uit Dokkum, over de Dokkumer Ee, richting Leeuwarden. Onderweg maak ik foto’s van leuke momenten tijdens het varen. We varen langs Birdaard, Bartlehiem vooral bekend dankzij de Elfstedentocht. We overnachten aan een steiger net buiten Wijns. Een dorp dat in 949 al wordt genoemd. In de regio is Wijns vooral bekend om zijn fiets- en voetveer “de Wynser Oerset” en het daarbij gelegen eetcafe. Wij bekijken de kerk (NH) van Wijns, die dateert uit ca. 1200, oorspronkelijk gewijd aan St. Vitus.
 

Reacties zijn gesloten.