Recept voor Pruimenchutney

Sinds een aantal jaren wonen wij in een appartement. Op sommige momenten mis ik de tuin die we hadden bij ons vorige huis wel heel erg. Vooral de vruchten van eigen struiken en bomen. Onze tuin was niet super groot maar ik had er indertijd lang over nagedacht hoe de indeling er uit moest zien en wat voor planten en bomen er in moesten staan. Het meest mis ik de aardbeien en rabarber in het voorjaar, de rode-, zwarte- en witte bessen in de zomer, mijn kersenboom waar de vogels sneller dan ik de vruchten af konden halen, mijn fruitbomen (appel en pruim) speciaal uitgekozen om hun oude ras en in het najaar de noten van de walnotenboom. De heerlijke appelmoes, jam, limonadesiroop, chutney, enz. gemaakt van eigen fruit. 
Recept voor Pruimenchutney
Wanneer ik nu ga inmaken, maak ik alleen nog maar kleine porties tegelijk. Gisteren had ik een restje pruimen waar ik een potje chutney van gemaakt heb. Heel erg lekker bij een stukje oude kaas.

Het basis recept voor een chutney:
1 kg fruit
500 gr suiker en
5 dl wijnazijn
Ik heb het recept mijn eigen invulling gegeven, omdat ik te veel zuur niet lekker vindt.
Mijn recept:
250 gram pruimen
25 gr rozijnen
1 sjalot
100 gr suiker (waarschijnlijk kan iets minder ook wel)
1 dl witte wijn
1 scheut balsamico azijn
Haal de pitten uit de pruimen en snijd ze in parten. Kook van alle ingrediënten samen een pruimenmoes en doe dit zo heet mogelijk in een glazenpot met schroefdeksel.
Het gehaakte “jampotkleedje” is af. Wanneer ik hem nog een keer haak, dan maak ik hem kleiner en pas ik de rand iets aan.
 

Reacties zijn gesloten.