Rabarbercake

00125
Het is weer tijd voor rabarber. Vorige week bestelde ik iets bij de bakker in Balk, een heerlijk stukje cake, waarvan ik dacht dat er aardbeien in de vulling zaten. De vruchten in de cake bleken geen aardbeien te zijn maar rabarber. Heel erg lekker!

Weer thuis ging ik op zoek naar een recept voor rabarbercake. Er zijn er heel wat te vinden op het Internet, maar in heel veel recepten wordt ongelooflijk veel suiker toegevoegd. Dan maar zelf experimenteren. Tijdens mijn opleiding in de jaren zeventig heb ik les gehad in “receptenleer”, het basisrecept voor cake vergeet ik niet snel meer:
per 1 ei,
50 gr suiker,
50 gr boter,
50 gr bloem,
eventueel bakpoeder.

Ik heb het onderstaande recept gebruikt en minder suiker toegevoegd:
3 eieren
100 gr suiker,
150 gr boter,
150 gr zelfrijzendbakmeel,

Voor het rabarbermengsel:
350 tot 400 gr rabarber,
100 gr gele basterdsuiker,
1 theelepel kaneel,

Was de rabarber en snijd ze in stukjes van ongeveer 1 cm. Maak een mengsel van de rabarber, suiker en de kaneel en laat dit een nacht in de koelkast staan. Laat alles uitlekken op een zeef. De achtergebleven suikersiroop kun je eventueel gebruiken bij het maken van (aarbeien)ijs. Maak het cakebeslag van de andere ingrediënten. Vet een geschikte cakevorm in met boter. Giet het beslag in de vorm en doe het rabarbermengsel erbovenop. Bak de cake gaar in circa 60 minuten, in een voorverwarmde oven van 150 oC.
Eet smakelijk!!

Reacties zijn gesloten.