Het paasnet, paasbule of poasbule

Graag houd ik tradities in ere. Vroeger thuis kregen wij op tweede paasdag een paasnet gevuld met een sinaasappel, noten, suikereitjes en een chocolade paashaas. Deze traditie heb ik tot nu toe al jaren voortgezet.
De paas-netten zijn dan ook weer gevuld, voor mijn kleinkinderen, voor mijn kinderen en voor mijn vriendjes.
Paasnet Paasnet Toen ik een jong meisje was gingen wij met het hele gezin, met de paasdagen, logeren in Smilde bij mijn oma. Oma woonde op een boerderij, voor ons als kinderen was het heerlijk om in de vakanties bij haar op de boerderij te zijn.00031 Op tweede paasdag kwam de familie op bezoek, ooms, tantes, neven en nichten. Als kinderen kregen wij s’morgens een paasnet gevuld met een grote sinaasappel, walnoten, hazelnoten, suikereitjes, chocoladeeieren en een hard gekookt ei. Na de middag-maaltijd gingen we met z’n allen een eind wandelen, achter de boerderij tussen de weilanden door. Weer thuis dan werden er spelletjes gedaan, nootjes-schieten (neutieschieten). Het is een spel wat gespeeld wordt met walnoten en een ijzeren kogel. De noten worden op een horizontale rij gelegd en het is de bedoeling om met de ijzeren kogel de noten uit de rij te schieten. Er wordt gespeeld tot alle noten weggeschoten zijn. Wanneer men uitgespeeld is worden de noten gekraakt en opgegeten. Daarna eitje tikken, iedereen had een hardgekookt ei in zijn hand en dan moest je proberen het ei van je tegenstander kapot te tikken. Wie het langst zijn ei heel kon houden had gewonnen. Rond vier uur in de middag vetrokken mijn twee ooms naar de stal om de koeien te gaan melken. Na melkenstijd werd met z’n allen de broodmaaltijd gebruikt, je mocht dan net zoveel eieren eten als je lustte. Ik weet niet meer of we in Smilde ook nog naar een paasvuur gingen, maar wanneer we de paasdagen thuis in Zwartsluis vierden dan gingen we op tweede paasavond met z’n allen naar het paasvuur kijken.

Pasen is het belangrijkste christelijke feest in het kerkelijk jaar. Christenen vieren dat Jezus is opgestaan uit de dood op de derde dag na zijn kruisiging.
Van oorsprong is Pasen een heidens feest, het lentefeest ter ere van de godin van het leven en de vruchtbaarheid, die de natuur heeft doen ontwaken en vruchtbaar heeft gemaakt. Het wordt gevierd op de zondag na de eerste volle maan in de lente.
De haas en de eieren zijn vruchtbaarheidssymbolen. Ook in de christelijke traditie is er sprake van paaseieren, tijdens de vasten verbood de kerk om eieren te eten tussen Aswoensdag en Pasen. Met Pasen mochten er weer eieren worden gegeten, waarbij de oudste eieren gebruikt werden om te versieren.
Het paasnet of eiernetje is een oud gebruik uit voornamelijk Drenthe en het Oosten van ons land. In het paasnet kon je de eieren en noten meenemen naar de plaats van het lentefeest.
Het paasvuur wordt aangestoken wanneer het duister invalt en symboliseert het verjagen van de demonen van de winter en het begin van de lente en het nieuwe leven.

Reacties zijn gesloten.