Klavertje Vier

Eerder geplaatst op “Tassen die bij je passen”.

Vanmorgen vond ik in een boek dat moest worden ingevoerd, voor de bibliotheek/mediatheek een Klavertjevier. Het boek waar het om ging is “100 jaar sport” (1860-1960) van M.J. Adriani Engels uitgegeven in 1960.
Waarschijnlijk heeft het klavertjevier vele jaren in het boek gezeten. Klaver komt uit de plantenfamilie van vlinderbloemigen. Karakteristieke kenmerken zijn de driedelige bladeren.
Het klaverblad vertegenwoordigt in het christendom  het symbool van de Drie-eenheid of Drievuldigheid, Vader, Zoon en Heilige Geest. Het symbool van de klaver is ontleend aan een legende van de heilige Patricius, een missionaris die de Ieren bekeerde. Toen de heilige ondervraagd werd over het wezen van de Drie-eenheid, plukte hij als voorbeeld een klaverblad en vroeg zijn ondervragers wat hij vasthield: één blad of drie blaadjes? Zijn tegenstanders wisten daar geen antwoord op te geven. Toen zei de heilige dat wie al moeite had met een klaverblad, zeker de Drie-eenheid niet zou kunnen bevatten.
St. Patrick’s Day, op 17 maart, is de dag waarop men de Ierse beschermheilige in vele landen herdenkt.
Klavertje Vier
In de christelijke symboliek betekend het klavertjevier oorspronkelijk het kruis en de vier evangeliën. Het vinden van een klaverblad dat is samengesteld uit vier deelblaadjes zou geluk en voorspoed brengen.

Een blad voor Geloof
Een blad voor Hoop
Een blad voor Liefde
En de vierde voor Geluk

Ik heb lang gezocht naar klaver vier
Ik geef hem nu met veel plezier
Verzorg hem goed, maak hem niet stuk
Want klaver vier brengt steeds geluk

Bron:
Symboliek in kerken en kathedralen oorsprong en betekenis,
Richard Taylor, 2005
Geraadpleegd: 22-09-2011
Wikipedia

Reacties zijn gesloten.