Gehaakte kerstbal en Kerstrecepten

Gisteravond heb ik een “hoesje” voor een kerstbal gehaakt. Het past precies om een glazen kerstbal, uit een set van 6 ballen die ik een paar jaar geleden gekocht heb bij Blokker. Er zitten ook nog lichtjes in, dus ben ik benieuwd naar het effect. Nu nog 5 andere kerstballen haken. 
Hier volgen een paar recepten die ik vandaag gemaakt heb als voorbereiding voor de kerst en de jaarwisseling.
 
Boerenjongens:
Een klein potje gevuld met rozijnen, daarna aangevuld met palinka, dan een week laten staan om de rozijnen te laten wellen. Lekker in een pudding of zelfgemaakt ijs.
 
Appelcompote:
500 gr appel in blokjes gesneden
2 el suiker
Handjevol rozijnen
Kaneel naar smaak
Het lekkerst zijn appels van een oud ras. Wanneer je die niet kunt krijgen gebruik dan een moesappel.
Spoel de appelblokjes onder de kraan en doe ze in een pan. Laat de blokjes sudderen tot ze zacht zijn. Voeg de kaneel en de rozijnen toe en doe de compote zo heet mogelijk in een glazen pot.
 
Cranberry compote:
1 zak cranberry’s
100 ml port
Sap van 1 sinaasappel
100 gr suiker (ongeveer)
Kaneel
Tijm blaadjes
1 el gembersiroop
Doe de port, de sinaasappelsap en de suiker in een pan en breng het al roerend aan de kook. Voeg de cranberry’s, kaneel, gembersiroop en de tijmblaadjes toe en laat alles sudderen tot de cranberry’s opengebarsten zijn, dan zo heet mogelijk in een glazen pot scheppen. Deze compote smaakt heerlijk bij vlees, bij een stukje kaas of bij een nagerecht.
 

Reacties zijn gesloten.