Arretjescake

Auteur(s) Martine Wittop Koning
Titel Calvé-Delft’s Winterboekje
Uitgever Nederlandse Oliefabrieken Calvé Delft
Jaar 1933-1934, 1935
Druk ?
Afmeting 15 x 19,5 cm.
Inhoud Recepten van Martine Wittop Koning
Opmerking Boekje in mijn bezit.
Pagina’s 96
Trefwoord Kookboek, Recepten, Calvé Delfia, SISO 629.2

Arretjescake
Arretjescake een recept dat mijn moeder met enige regelmaat als “gebak” voor de zondag maakte. Het geheim van het recept is dat je eerst het plantaardige vet moest smelten en mengen met de ingrediënten en het daarna weer moest laten opstijven. Wat ik mij nog herinner is, dat een van de keren dat mijn moeder arretjescake maakte het beslag niet wilde opstijven, bij gebrek aan een koelkast, werd de cake buiten neergezet. De Arretjescake wordt ook wel Pletskeskoek (Limburg) of Arretjenofcake genoemd. Naar de gratis boekjes over de avonturen van Arretje Nof die men kon sparen met zegeltjes, die je kon vinden op de verpakkingen van margarine van de NOF, de Nederlandsche Oliefabriek, opgericht in 1883 te Delft. Later bekend als Calvé Delft. De boekjes werden in 1926 en 1927 geschreven en getekend door Johan Fabricius. Het originele recept staat in het “Calvé-Delft’s Winterboekje”, recepten van Martine Wittop Koning.

Recept arretje-cake:
250 gr. (1/2 tablet) Delfia of Delfrite,
5 afgestreken eetlepels cacaopoeder,
200 gr. (2 ons) suiker,
1 a 2 eieren,
200 gr. (2 ons) in stukjes gebroken biscuit (bv. “Petit-beurre” of “Maria”).
Roer de eieren met de suiker glad: voeg er dan lepel voor lepel de cacao bij met desverkiezende ~ voor de fijne smaak ~ ook een theelepel sterk koffie-extract. Smelt de Delfrite of de Delfia, voeg die bij het mengsel en blijf roeren, tot alles samen een gelijkmatig gebonden geheel vormt; roer er dan de in kleine stukjes gebroken biscuits door. Vorm, met behulp van een paar messen, de thans soepele massa op een velletje boterhampapier tot een ronde of langwerpige cake; zet die op een koele plaats, zodat het vet kan stollen en aan de taart de nodige vastheid en snijdbaarheid kan geven. Gebruik ’s zomers bij voorkeur Delfia, omdat de cake anders licht te slap zal blijven.

Reacties zijn gesloten.